Barion Pixel

Hogyan feszítsd ki az akvarellpapírt úgy, hogy SOHA ne hullámosodjon fel?

Ha folyton azon bosszankodsz 🤔 hogy akvarellezés közben a papírod ide-oda hullámzik, akkor ezt a bejegyzést mindenképp olvasd tovább mert elmondom benne, hogyan “kellene” a papírodat helyesen kifeszíteni.

Akárki akármit is mond, egy sima egyszerű maszkolószalag ❗️NEM❗lesz elég ahhoz, hogy tökéletesen sima felületet kapj! Attól függően, hogy a festés közben bizonyos területeken több vizet kap a papír, máris felbukkannak azok az idegesítő dombok és völgyek és ha éppen a domb tetejére szeretnél egy kis festéket felvinni, biztos hogy nem fog ott maradni, és biztos, hogy lecsorog a völgyecskébe, ahol egy kis tavat képez 😤 Ugye ismerős? 
Kis milliószor jártam már így, és persze van rá megoldás, de össze sem hasonlítható az érzés, amikor végre akármennyi vizet teszel a papírra, és mégis sima marad.

Hogy csinálom én❓Olvass tovább👇😘

akvarell papír

A papír nagyon fontos, ezért akvarell technikánál sajnos nem lehet alább hagyni, minőségi papírra kell dolgoznod. 

100% pamut és min. 3️⃣0️⃣0️⃣g legyen, de ha még kevesebb dombot és völgyet szeretnél, akkor 6️⃣4️⃣0️⃣ g a legjobb. 

Sokan mondják, ha elég vastag a papír, nincs szükség feszítésre…Na erre csak annyit mondok, hogy van ilyen papírom, és nekem ezt is sikerült már dombossá varázsolni 🤣😂

Lehet kevesebb feszítési munkálatot igényel de megegyeztem magammal, hogy én a vastag papírt is csak feszíteni fogom 💪

A tömbben kapható papírok nagyon trükkösek. 

“Állítólag” azért van egymáshoz rögzítve ragasztóval, mert így nem kell feszíteni. Öhöm…kipróbáltam…eredmény: dombok, völgyek. 

Mivel praktikusak, előre méretre vannak vágva, ezért nem vetem el használatukat, továbbra is használom, de nem a tömbben hagyva, hanem egyesével leválasztva, feszítve.

ragasztós szél

Azon kívűl, hogy ne a fonák oldalra fess, a feszítésnél még egy nagyon fontos dologra viszont oda kell figyelni: a ragasztós végeket le kell vágni, hiszen áztatásnál megakadályozza, hogy a papír minden irányban növekedni tudjon, a maximális méretére duzzadjon.

szélek

Nem csoda, hogy nem engedi a papírt kiterjeszkedni 😤😠😡

mérés

Miután levágom a ragasztós széleket, bejelölöm a vonalat, ami mentén az enyves ragasztószalagot fogom felragasztani. 

5️⃣ cm széleset használok, így 2,5 cm a papíron 2,5 cm a táblán helyezkedik el.

sablon

Ha megvan a sablonom (és nem szabadkézzel rajzolok) akkor már az áztatás előtt felrajzolom a képet. Szabadkézi rajz esetén erre nincsen szükség, ráér a feszítés után is. 

ragasztószalagok vágása

Előkészítem a megfelelő hosszúságú ragasztószalagokat.

papír áztatása

Ezután áztatom a papírt, vastagságtól függően 5-10 percig, szobahőmérsékletű vízben, se túl hideg, se túl meleg.

papír táblára

Ezután kiemelem, lecsorgatom egy kicsit, majd rácuppantom a táblára. 

És itt jön a kérdés, milyen táblára❓ Mivel oda fogom szögelni a táblához, amit majd később el is fogok távolítani, ezért a tömör fa, nem túl jó megoldás. 

Ezért valami bútorlap, rétegelt lemez szerűség kell pl. MDF lap. Külföldön lehet kapni erre a célra habkartont, de mivel itthon ezzel nagyon meggyűlt a bajom, maradtam ennél a megoldásnál. Mivel ez nem vízálló, valamivel le kell lakkozni, vízállóvá tenni 🖌

papír leitatása

A felesleges vizet papírtörlővel leitatom.

felragasztás

Jöhet az enyves ragasztószalag 🤘

Ez nagyon fontos, hiszen semmilyen más ragasztószalag nem ragad a nedves papíron, táblán. Hallottam már olyanról is, aki a ragasztószalagot nem vízzel hanem még plusz ragasztóval nedvesítette be, mert akkor 100% tuti biztos odaragad. Ebben van némi ráció, hiszen, akármennyire vigyáz az ember, elképzelhető hogy tényleg feljön a ragasztó. Nem szabad húzogatni a szivacsot, hiszen ilyenkor a szivacs az enyv réteget is felszedheti a szalagról. Gyengéden be kell vizezni.

ragasztás

Megfordítom, rányomom, ragasztom.

szegecselés

Legvégül még érdemes a papírt a ragasztószalag mentén odarögzíteni szegecsekkel a táblához, megakadályozva azt, hogy ha a szalag mégiscsak feljön 1-2 helyen, akkor visszazsugorodjon a papír a száraz, eredeti méretére. Ez a módszer a legtutibb💪👍

washi tape

És a legvégső ➕1️⃣ tipp az, hogy még érdemes egy vékony szalaggal körberagasztani, főleg akkor ha a kép körül szeretnél egy gyönyörű szép fehér keretet. 

Az enyves ragasztószalagot ugyanis kis eséllyel sikerül csak a papírról eltávolítani, leginkább pedig egyáltalán nem, tehát azt le kell vágni, és így kisebb lesz a papír, és a kép is. 

A rajztábláról, újbóli felvizezés, feloldás után persze könnyen gond nélkül lehúzható.

Ez így nem 2 perc, nem is 5, hanem minimum fél óra (ha nem több). Egy kis munka, de nagyon megéri, hiszen festés közben folyamatosan garantált a tükörsima papír 😊
HAJRÁÁÁ!