Barion Pixel

Eszközlista és további fontos infók KEZDŐ ÉLMÉNYFESTŐKNEK

Ha otthoni élményfestésre, hobbifestészetre adod a fejed, első lépésként be kell szerezned az eszközeidet. Lehet, hogy már nézelődtél, olvasgattál is, és próbáltad a megfelelő infókat begyűjteni, de mégsem állt össze a kép, sőt talán jobban össze is zavarodtál.

Valószínű azt is észrevetted, hogy még a mi kis magyarországi (a nemzetköziről pedig nem is beszélve) piaci kínálatunk is elég bő ahhoz, hogy ebből az átláthatatlannak tűnő mátrixból, szerteágazó labirintusból, költséghatékonyan kiválaszd azokat a minimális eszközöket, amelyekkel sikerrel indulhatsz el az úton. Nem mellesleg anélkül, hogy vagyonokat költenél el.

Valójában ez már a festészeti tanulmányaid első leckéje, hiszen a festészet egyik legfontosabb alappillére az anyagismeret.

Én ugye már nem számítok kezdőnek 🙂 sőt 🙂 még több hivatalos papírom is van róla 🙂 de persze még így is sikerült olyan dolgokra súlyos pénzeket eltapsolnom, amire nem kellett volna. 

Vieira Lívia festés közben

Hogy te kezdőként ne ess ilyen fájdalmas, lelombozó, demotiváló hibákba, összeállítottam neked ezt a cikket, amiben röviden és lényegretörően leírom a tapasztalataimat, és elmondom mire van igazából a legnagyobb szükséged. 

Melyek azok a legfontosabb eszközök, amik nélkül ne is fogj neki az élményfestéshez, és melyek azok, amik csak a pénztárcádat ürítik ki.

Előre le szeretném szögezni, hogy (SAJNOS) egyik webáruházzal sincs együttműködésem, tehát a márkákért, termékekért amiket ajánlok, nem kapok jutalékot. A linkeket azért osztom meg veled, hogy segítsek, és ne neked kelljen külön egyesével keresgetni, és azon töprengeni, vajon azt találtad-e meg, amire én is gondoltam. Ha meghoztad a döntést, számoltál, osztottál, szoroztál, nyugodtan fordulj Google jóbarátunkhoz, és keress más kereskedőket, akár online, akár helyi szinten. 

És akkor lássuk, hogy mi az a 3+1 nélkülözhetetlen dolog az otthoni élményfestéshez, hobbifestéshez?

Festék

FESTÉK

ECSET

festőalap

FESTŐALAP

Indigó

+1: INDIGÓ/SZÉNPAPÍR

Kezdőként hajlamos vagy a tökéletességre törekedni, és mindent a legjobban akarsz csinálni, ezért fennáll a veszélye a túlköltekezésnek, de ezen a fenti 3 dolgon kívűl, minden másra csak “extra”-ként gondolj. Ha a büdzséd megengedi, nyugodtan vásárolj, de az extrák kezdőként nem fontosak. Azt is tudom, hogy ez így még nem kielégítő információ, ezért mindenképpen olvass tovább, hogy mire figyelj, és milyen hibába ne ess, amikor festéket, ecsetet, és festőalapot vásárolsz.

#1. A FESTÉK

Az online élményfestésnél elsősorban akrilfestéket használok. (Néha előfordul akvarell technika is, de erről egy következő cikkben lesz szó).

Manapság rengeteg szuper, jó minőségű márka közül választhatsz. Az akrilfestékeknek az is egy remek tulajdonsága, hogy a különböző gyártók festékei keverhetőek egymással, tehát festhetsz együtt, egy képen belül mondjuk X fehérrel és Y feketével, és a kettőt gond nélkül össze is keverheted, egy gyönyörű szürkévé 🙂

A gyártók többsége általában 2 féle minőséget kínál: stúdió vagy művész minőséget.

Az elnevezésből máris kikövetkeztethető a különbség. A stúdió minőség arra való, amikor még elkezded a festést, gyakorolsz, pazarolsz stb. A művész minőség pedig már arra való, amikor már eladásra, és az utókornak festesz 🙂

A művész minőségű festékek pigment tartalma jóval nagyobb, színhelyesek, jobb a fényállóságuk, kevésbé fakulnak, időtállóbbak. Az igazság az, hogy bizonyos márkáknál a jelenben, szó szerint észrevehetetlen a különbség, feltételezem majd az utókor 100 év múlva többet tud majd. Itt megjegyezném, hogy az akrilfesték egy modernkorú festék, kb. csak az 50-es évek óta van használatban. Én azt ajánlom, elsőnek nyugodtan válogass a stúdió minőségű festékek közül, de ha a büdzséd engedi, vegyél 1-2 művész minőséget, hogy megtapasztald a különbséget.

A videókban a képeket mindig a Solo Goya (gyártó: Kreul), legújabban pedig a Golden festékekkel festem, de ez utóbbi nem kapható Magyarországon, így ezt a listából kihagytam. 

✅ Ezek mellett a következő márkákat ajánlom jó szívvel (növekvő árfekvésben):

 • Pentart (Creamy acrylic)
 • Talens (Art Creation)
 • Talens (Amsterdam) 
 • Liquitex (Basics) 
 • Kreul (El Greco)
 • Schmincke (College) 
 • Pebeo (Studio Acrylics)
 • Pannoncolor

❌ Amit nagyon nem ajánlok: a NO NAME, Aldi, Lidl, Auchan, Tesco stb. akrilfestékeket, sokat kipróbáltam már, és őszintén? Ezekkel nem lehet minőségi képeket létrehozni! Még kezdő élményfestőként is felesleges pénzkidobás, és 0 sikerélményt, azaz inkább kudarcot zsebelsz be.

🤔 Milyen kiszerelést válassz?

A 12 és 22 ml nagyon kis mennyiség. Ez épp elég egy 30×40 v. 40×50-es méretű kép megfestéséhez, a kép színeitől, technikájától függően pedig még kevés is lehet. Az akrilfesték nagyon gyorsan szárad, és emiatt sajnos viszonylag sok festék kárba is megy, ezért ajánlom mindenképpen a nagyobb kiszereléseket. 

✅ Minimum 38 ml-es tubusban gondolkozz, fehérből pedig 2 db-ra vagy egy még nagyobb kiszerelésre van szükség.

❌ A 12-24-36 és még több darabos akrilfesték-készleteket nem ajánlom, pontosan azért, amit a színekről a következő részben alaposabban kifejtek de a lényeg röviden: Túl sok felesleges színt tartalmaz, ami inkább összezavar téged. Persze, ha ajándékba kapod, akkor ne dobd ki 🙂 

✅ Viszont az 5-6 darabos nagyobb kiszerelésű, pl. 50-75 ml “Basics” készletek – bármelyik márkáról legyen is szó – nagyon jól megérik az árukat pl. Schmincke College, Sennelier Abstract Matt stb. Ezekben a 3 kikeverhetetlen alapszín: sárga-kék-vörös és a fekete-fehér színek vannak. 

🤔 Milyen színeket válogass össze?

Kezdőként ne hagyd magad elcsábítani a rengeteg elérhető gyönyörű szín láttán. Kezdetben nincs szükséged sok színre, főleg akkor, ha velem festesz 🙂 

A festés általában a szabad, és egyéni döntések sokaságából áll. Nem olyan egzakt tudomány, mint a matematika. Ha sok a lehetőség, nehezebb a döntés is. Egy széles színpalettával előáll a bőség zavara. 

Másodsorban a festés alapvető eszköze a SZÍN. Ameddig színelméletben nem vagy annyira jártas, akkor először az alapokkal kell megbarátkoznod. A videók között találsz olyanokat, ahol egy kicsit bővebb palettával festek, de ezek leginkább az előre felvett festések, amelyekhez otthoni élményfestő csomagot ajánlok, és ilyenkor én küldöm a festékeket. Természetesen ezek a videók külön is megvásárolhatók 🙂 A hozzáférés mindig örökös, így ha nincsen valamelyik színed, akkor bőven ráérsz beszerezni, nem kell rohanni. Az elmúlt fél évben, az ÉLŐ festések alkalmával viszont már én is csak a következő alapszínekkel dolgozom: 

alapszínek

Fehér
Fekete
Vörös
Sárga
Kék

Ezen abszolút alapszíneket kiegészíti nálam egy pár olyan telített és sötét árnyalatú szín, amelyeket nem nagyon tudnék az előző alapszínekből összehozni:

Zöld
Barna
Magenta
Lila
Sötétkék

alapszínek

🤔 Mit  jelent, hogy telített egy szín? 

Ez máris egy színelméleti kifejezés. A telített azt jelenti, hogy mennyire élénk, ragyogó az a szín, amiről beszélünk. A lila színt pontosan azért szerezd be mindig, mert élénk, ragyogó, telített változatában nagyon nehezen keverhető ki a kék-vörös alapszínekből. Egy telített lila leginkább kék-magenta párosból keletkezik.

A magenta pedig egyáltalán nem keverhető ki, tehát az egy olyan alapszín, amit a régi, legelső színelméletekben nem nagyon említenek, csakis a modern korban a nyomtatás óta van a köztudatban. Amikor nyomtatópatront vásárolsz, soha nem vöröset, hanem magenta színt kell beszerezni (így már biztos jobban rémlik 🙂 Pontosan ezért az akrilfesték palettádból se hagyhatod ki. 

❗👉 És a 2 bónusz, amennyiben szereted a dekorativitást, a csajos és karácsonyi témájú festményeket: Arany és ezüst (a jelenlegi repertoárban 18 felnőtt videóban, és 3 gyerek videóban használtam arany vagy ezüst festéket)

🤔 Melyik vöröset, kéket, sárgát stb. válaszd?

Azoknál a nagyobb, külföldi festékgyártóknál (pl. Talens, Schmincke, Liquitex, Kreul) akik tényleg a művészeket szolgálják ki (persze nem csak akrilfestékkel, hanem minden mással is) az alapszíneknek min. 5-6 de nem ritka, hogy 8-10 árnyalata is fellelhető. 

Vannak tipikus, elsősorban a pigmentre vonatkozó alap elnevezések pl. CADMIUM (egy fém) vagy QUINACRIDONE (egy szerves vegyület), amelyeknek az azonos pigment miatt elviekben azonos színnek kellene lennie, de ahány ház, annyi szokás. Sokszor előfordul, hogy az azonos elnevezések nem tökéletesen ugyanazt a színt hozzák, és a színt, amit valóban keresel egy másik fantázianéven találod meg.  

Sokan használják a PRIMARY (elsődleges) vagy GENUINE (valódi) elnevezést. Ha ezzel találkozol, azt tedd a kosárba. Ha ez nincs, akkor a következő árnyalatokból válassz:

VÖRÖS: Naphthol red medium or Cadmium red medium. Ennél a MÉDIUM vagy PERMANENT szintén egy kulcsszó. Az ilyen árnyalatok az adott márka színskálájának közepén állnak, és jellegében nem közelítenek más színekhez (pl. a vörös nem mozdul el a rokon színekhez, se nem narancsos, se nem lilás, ha ránézel tényleg a vörös szín jut eszedbe). Tehát neked éppen ez kell! 

SÁRGA: Azo yellow medium or Cadmium yellow medium

KÉK: Sok gyártónál CYAN néven is futhat.

SÖTÉTKÉK: a DEEP (mély) árnyalat után kutass, vagy válassz a PHTALO vagy COBALT árnyalatok közül

BARNA: valamilyen UMBRA színt érdemes beszerezni, de ezen belül is a Burnt Umber lenne a legmegfelelőbb

FEKETE: Mars Black, Cyan black, Ivory black. Igazából mindegy, csupán a fedőképessége legyen teljes, tehát figyelj hogy telített kis négyzet legyen mellette. Előfordulnak manapság teljesen átlátszó, lazúros feketék ugyanazon a néven, és ha ilyet sikerül beszerezni, azzal nem lesz öröm a festés.

FEHÉR: A feketéhez hasonlóan nagyon fontos, hogy maximális fedőképességűt válassz, ez általában kivétel nélkül a Titánfehér szokott lenni. 

ZÖLD: a sötétkékhez hasonlóan valami sötétebb, azaz DEEP árnyalatot válassz. A sötétzöldnél ugyanaz a probléma, mint a sötétkéknél, hogy egy ragyogó sötétebb zöldet nagyon nehéz kikeverni. A sötétzöld-umbra-magenta-sötétkék négyese nagyon fontos a festészetben, hiszen ezekből tudsz “színes” feketéket kikeverni. 

MAGENTA: kulcsszó a már fentebb említett QUINACRIDONE és szintén a MEDIUM.

LILA: QUINACRIDONE vagy DIOXAZINE, és MEDIUM

Ebben a galériában az általam ajánlott márkák színpalettáit látod. Bejelöltem neked, mi lenne az alap 🙂

Ha olyan festékekből vásárolsz, amit én itt nem említettem, próbálj hozzájutni te is a színpalettához, és mindig olyan színt vásárolj, ami ránézésre is minden szempontból középen van. Gondolok itt arra, hogy nagyon sötét vagy nagyon világos nem jó, illetve mennyire ugrik be róla egy másik szín. Mondjuk, ha ránézel egy vörösre, és inkább a narancs, vagy a lila szín jut eszedbe róla, akkor nem lesz jó. Ha a kék egyik irányból a lila, másik irányból pedig a zöldre emlékeztet, akkor az se jó alapszínnek. 

🤔 Fedőképesség?

Nagyon fontos információ! Ezt a szót már említettem a feketénél, fehérnél. Kezdőként mindenképpen azt ajánlom, hogy félig fedő, de leginkább teljesen fedő festékeket válassz. Ezeket a gyártók általában kis négyzetekkel is jelzik neked. 

fedőképesség

Fedő

Félig fedő

Félig áttetsző

Áttetsző

🤔 Állag?

Az akrilfestékek állaguk szerint is különbözőek. Léteznek úgynevezett krémes vagy angolul “HEAVY BODY” sűrű állagú festékek, amelyekkel gyönyörű textúra-faktúra (a festmény felületének kialakítása, plasztikussága, ecsetvonások láthatósága) érhető el, azaz a festményed felületét tudod érdekesebbé, izgalmasabbá tenni. Festőkéses technikához az ilyen állagú festékkel érdemes dolgozni. 

Kezdőknek inkább a folyékonyabb, hígabb állagú “SOFT BODY” festékeket javaslom. Elmondom miért. Tapasztalataim azt mutatják, hogy azok, akik élményfestésre jönnek, vagy felnőttkorban vetik bele magukat a festészetbe, kivétel nélkül a “vékony vonal” “egyenes vonal” tévhitével, és frusztrációjával küzdenek. Mindez a magyar iskolai rendszer és az évszázados poroszos oktatásunk hagyományainak köszönhető, amihez nem társult megfelelő időben, a megfelelő életkorban egy modern, kortárs, és leginkább komplex művészeti oktatás. 

Kérlek, most tarts egy gyors önreflexiót! Elő tudod húzni a mélyről ezeket a mondatokat: “Remeg a kezem” “Nem tudok vékony vonalat húzni” “Nem tudok egyenes vonalat húzni” Tovább megyek. Ezek a mondatok talán mindig pont akkor visszhangoznak a fejedben, amikor előtte a “rajzolni és festeni szeretnék” vágy felébred? Ezekkel beszéled le magad a vágyad megvalósításáról? 

Ha igen, szeretném benned tudatosítani, hogy a vékony vonal, egyenes vonal nem értékelési kategória. Tudom, hogy ezt nem lehet ilyen gyorsan leküzdeni, elintézni egy mondattal, de legalább már elméletben tudod 🙂 Tehát még egyszer: a vékony vonal, egyenes vonal nem a művészeti alkotás, és festmény minőségének mérőeszköze. 

DE! Híg állagú festékkel mindig egyszerűbb vékony és egyenes vonalat, apró részleteket festeni, vagyis azt megtanulni, gyakorolni, amíg végleg meg nem szabadulsz ettől a tévhittől. Hígabb állaga miatt jobban kenhető, jobban csúszik.

🤔 Matt vagy fényes?

Amikor festéket választasz még arra is érdemes figyelni, hogy matt vagy fényes a festék, amit vásárolsz, ugyanis a kettő közötti különbség szemmel látható a festmény száradása után. A matt vagy fényes festékek, ugyanúgy, mint a különböző márkák, keverhetőek egymással, de előtte mindenképpen kísérletezz vele, hogy tetszik-e neked az adott hatás, illetve, hogy melyik áll közelebb hozzád. Szereted-e a csillogást? Vagy inkább a matt képek jönnek be. 

Talán olyan szempontból jobb a matt választás, hogy ezeket a festményeket egy félfényes (selyemfényű) vagy fényes védőlakkal később is fényessé lehet varázsolni. Ezzel ellentétben a matt védőlakk nem fogja a fényes festékkel készült képet mattá varázsolni. 

A krémes állagú festékek általában fényes felületet adnak a képnek, sőt inkább azt mondanám, hogy a matt felületű akrilfesték viszonylag ritka. 

Mindezen rengeteg információ alapján én kezdőknek a Kreul (Solo Goya) 💪✌️👍 festékét ajánlom, mert az híg, matt, jó árban van, pigmentdús, tartós, színpaletta megfelelő. A stúdióban is ezt használom, és az otthoni élményfestő szettekhez nagyrészben ezt küldöm. 

Ecsetek

#2. ECSET

Az összes festőtechnika közül az akrilfesték tudja az ecseteidet a legalattomosabban és szinte észrevétlenül kikezdeni, vagy teljesen tönkretenni. Kezdőként – amíg meg nem tanulod, hogyan kell az eszközeidet alaposan kitisztítani, kezelni, tárolni – azt ajánlom, hogy ne a legdrágább művészecsetek közül válassz. Persze, ha a pénztárcád engedi, nyugodtan 🙂 Esélyes, hogy tényleg tönkreteszel majd egy pár ecsetet addigra, mire megérsz a többezres, akár többtízezer forintos ecsetekre 🙂 

beszáradt ecsetek

Az ecseteket mindig készletben éri meg a legjobban beszerezni. Ha a költséghatékony készletek mellett döntesz, mindenképpen legyen benne lapos, kör alakú, és macskanyelv ecset.

lapcsecset
Lapos ecset
kör alakú ecset
Kör alakú ecset
macskanyelv ecset
Macskanyelv ecset

Legyen egy szintetikus, és egy természetes szálú úgynevezett sörte-ecsetkészleted is.

szintetikus ecsetkészlet
Szintetikus ecsetkészlet
Sörte-ecsetkészlet
Sörte-ecsetkészlet

✅ Márkák, amiket szívből ajánlok:

 • Art Creation
 • Royal & Langnickel
 • Pebeo
 • Da Vinci

Sörte ecsetek pl:

https://www.kreativhaz.hu/ecsetkeszlet-pebeo-8-db-950150-PBO950150 (legjobban megéri 👍)

https://www.kreativhaz.hu/artcreation-termeszetes-szalu-ecsetek-5-reszes-keszlet

https://www.kreativhaz.hu/muveszkellekek-artcreationsa-termeszetes-szalu-ecsetek-10-db

https://muveszellato.com/talens-art-creation-bristle-ecsetkeszlet-lapos-sorte-3-db-4-8-16?keyword=ecsetk

https://muveszellato.com/talens-art-creation-bristle-ecsetkeszlet-kerek-sorte-3-db-2-6-10?keyword=ecsetkészlet

Szintetikus ecsetek pl:

https://muveszellato.com/royal-and-langnickel-ecsetkeszlet-szintetikus-vegyes-12-db-os?keyword=ecsetkészlet (legjobban megéri 👍)

https://www.kreativhaz.hu/muveszkellekek-artcreation-ecsetek-10-reszes-keszlet (legjobban megéri 👍)

https://muveszellato.com/royal-and-langnickel-ecsetkeszlet-szintetikus-lapos-szogletes-7-db-os?keyword=ecsetkészlet

https://www.kreativhaz.hu/muveszkellekek-ecsetek-royal-langnickel-12-reszes-szett-4 (legyezőecset is van benne)

❌ Az iskolai ecsetek olcsók és csábítóak, de nagyon meg kell nézned, hogy melyiket vásárolod.  Általában nem ajánlom, mert ezek nagyon puhák, és az akrilfesték krémes, nehéz állagú ezért viszonylag kemény sörtékre van szükséged. Ha mégis ezzel próbálkozol, és ránézésre látszik, hogy az a kemény disznósörte (fehér színű) akkor jó lesz. Ha barna vagy fekete színű, akkor az akrilfestéshez túl puha, nem fogsz tudni vele dolgozni❗

Olyan terméknél, amit nem említek, mindenképpen azt figyeld, hogy olaj- illetve akrilfestéshez ajánlja a gyártó. 

HA A BÜDZSÉ ENGEDI

Legyen egy hosszú sörtéjű, nagyon kevés, viszont erős, tartós szálból álló íróecset, amivel nagyon szép vékony vonalakat lehet húzni, és egy rövidebb sörtéjű 0-ás részletecset
👇

Az ecsetek számozásának elviekben egységesnek kellene lennie (azt a szélességet kellene milliméterben jeleznie, ahol a sörték kibukkanak a fémfoglalatból) de sajnos mégis vannak eltérések, és nem biztos, hogy ami az egyik cégnél 10, az a másik cégnél is ugyanakkora. Az ecsetek mérete függ attól is, hogy milyen méretben szeretnél festeni. Gondolj arra logikusan, hogyha nagy felületeket kell befestened, akkor kis méretű ecsettel beleőszülsz mire végzel. A laposecsetek közül ezért érdemes mindig egy tényleg nagyobb számozásút beszerezni, mondjuk 20-tól fölfelé. 

HA A BÜDZSÉ MÁSODSZOR IS ENGEDI

a következő EXTRA ecseteket ajánlom még, hiszen a Festő köz online élményfestő videóiban nagy ritkán, de felbukkannak
👇

✅ A szivacsecset általában stencilezéshez (kivágott sablon) hasznos, de nagyon jó kis effekteket lehet vele létrehozni. A Festő köz repertoárban a karácsonyi képekhez használtam többször.

https://www.kreativhaz.hu/muveszkellekek-szivacsecset-keszlet-5-reszes (legjobban megéri 👍)

https://muveszellato.com/szivacsecset-kerek-20-mm-feher?keyword=Szivacs

✅ A legyezőecset szintén egy szuper eszköz, fenyőfákat, füveket, réteket, pázsitot, állatoknál szőrt lehet vele pillanatok alatt impresszionista stílusban megalkotni 

https://muveszellato.com/m430f-munkacsy-legyezo-sorte-ecset-04 (legjobban megéri 👍)

https://www.kreativhaz.hu/legyezo-ecset-royal-langnickel-soft-grip-nr-4-RLGSG825-4

✅ A festőkés, más néven “spakli” nagyon hasznos eszköz, úgyhogy, ha a pénztárca engedi, mindenképp javaslom 🙂 Ecset helyett egész képeket is készíthetsz vele, ami egy külön technika. Ha először mégis az ecsettel szeretnél megtanulni bánni, akkor is jól jöhet, hiszen ennek a festőkés élével minden erőlködés nélkül finom, szaggatott és egyenes vonalakat is tudsz húzni. A színek keveréséhez is sokkal praktikusabb eszköz, mint maga az ecset. Festőkésből szintén ugyanannyi ezernyi változat és forma van, mint ecsetből. Kezdetben a költséghatékony műanyag szettet ajánlom ismerkedésre, majd 1-2 fém kést. Nekem 2 kedvenc formám van, ami eddig mindig bejött. 

Műanyag festőkés szett pl:

https://muveszellato.com/festokes-keszlet-5-db (legjobban megéri 👍)

https://www.kreativhaz.hu/muveszkellekek-szines-festospaklik-royal-langnickel-6-reszes-keszlet

Kerek, íves végű fémspakli pl:

https://www.kreativhaz.hu/spakli-artmie-pastrello-51-ARTNPPH01-51 (legjobban megéri 👍)

https://muveszellato.com/liquitex-festokes-nagy-nr-16

https://muveszellato.com/ami-festokes-nr-55-547934

Hegyes, fémspakli pl:

https://muveszellato.com/ami-festokes-nr-53-547932

festőalap

#3. FESTŐALAP

Az akrilfesték a megfelelő felületkezeléssel kiegészítve gyakorlatilag bármilyen felületen alkalmazható, de maradjunk az egyszerű, klasszikus felületeknél, mint a vászon, és a papír.

🤔 Milyen vászonra fess?

Az online festések alkalmával leginkább vászonra festek, de ennek viszont szinte az összes elérhető variációjában, éppen ahogy a készleteim engedik. Nagyon szeretem a papírkartonra kasírozott vásznat, illetve a tekercsben kapható alapozott vásznat, amiből csak annyit vágok le mindig, amennyire szükségem van. Ez a méterben kapható vászon tárolhatóság és pénztárca szempontjából a legjobb választás. A kasírozott vászon már nem annyira praktikusan tárolható, főleg ha sokat festesz, és otthon csak gyűlnek és gyűlnek egymás tetejére a munkák. A feszített vászon a legdrágább és legpraktikátalanabb megoldás, hiszen értelmesen ezeket csak a falon tudod tárolni 🙂 Ha már nincs helyed, nem tudod már sehová felakasztani, akkor jobb, ha rögtön el is ajándékozod, hiszen idővel rengeteg helyet foglalnak. Amúgy ez a legdrágább megoldás is. 

A vászon készülhet lenből, és pamutból. A lenvászon vastagabb, tartósabb, időtállóbb, és persze jóval drágább is. Ha pamutot vásárolsz, arra érdemes figyelni, hogy min. 250-300 g-os legyen. Alapozatlan vásznat kezdőként ne vegyél, hiszen utána saját magadnak kell a festéshez azt előkészítened, ami azért nem annyira egyszerű, hiszen a profi alapozáshoz annál több vegyszerre van szükség, mint egy sima előre bekevert gesso (alapozó), de erről egy kicsit később az extráknál olvashatsz.

✅👍 A kasírozott vászon, és feszített vászon esetében nyugodtan merem ajánlani a jóval kedvezőbb árú, hobbiminőségű Aldi, Lidl, Auchan, Kik, Mömax, Ikea és társai termékeket. Én is sokat vásárolok ezekről a helyekről, de mielőtt egy laza mozdulattal becsúsztatod a kosárba, mindenképpen vizslasd végig az utolsó négyzetmilliméterig, hogy lyukas-e, ferde-e, tehát úgy általánosságban nem hibás-e. Sajnos az ilyen helyeken az árufeltöltőknek gőzük sincs arról, hogy ezek a termékek mennyire sérülékenyek, így a dobozt úgy vágják fel, hogy képesek mondjuk a vásznat is megsérteni a sniccerrel. A polcra helyezéskor pedig, a pénztáros meg a kasszánál előszeretettel dobálja is őket (gondolom ismerős).

De ha maradsz a webshopos rendelésnél, akkor lehet, hogy érdemes mindenből betenni a kosárba egyet-kettőt az alábbiakból, csak azért is hogy kipróbáld a minőségbeli különbségeket, illetve idővel kialakulnak a saját preferenciáid is 🙂

Kasírozott festővászon pl:

https://muveszellato.com/ami-kasirozott-festovaszon-24×30-cm

https://www.kreativhaz.hu/transzparens-lenvaszon-kartonon-20×30-cm

Feszített vászon pl: 

https://muveszellato.com/rafaelo-feszitett-festovaszon-2×33-cm-24×30-cm

https://muveszellato.com/munkacsy-feszitett-vaszon-2×33-cm-24×30-cm

https://www.kreativhaz.hu/festovaszon-hobby-nassau-24×30-cm

Alapozott festővászon tekercsben pl:

https://www.kreativhaz.hu/umelecke-potreby-maliarske-platno-na-rolke-eco-sirka-40-cm

🤔 Milyen papírra fess?

Létezik kifejezetten akrilfestéshez gyártott papír, amelyek kevésbé szívják magukba a nedvességet. Ezek leginkább tömbben kaphatók, kezdéshez ez is szuper megoldás lehet. Ilyenkor legfontosabb, hogy min. 400 g-os legyen a tömb, ez alatt tényleg ❗NINCS ÉRTELME ❌ megvenni, csak akkor ha tényleg nincs más lehetőség. Legvégső esetben jók lehetnek még a MIXED MEDIA papírok is.

Papír akrilfestéshez pl:

https://www.kreativhaz.hu/papirblokk-akrilfestesre-rembrandt-10-lap

https://muveszellato.com/fabriano-pittura-akril-festotomb-400-g-10-lap-25×35-cm

Az akrilfestmények remekül mutatnak alapozott farostlemezen, de mivel ezen a felületen tényleg csak tapadni tud a festék (a papír és vászon esetében egy kissé mégis beszívja a festéket magába az alap) így egy kicsit máshogy viselkedik a festék (pl. jobban csúszik, lassabban szárad, kevésbé fed az első réteg, vízzel, hígítóval ilyenkor nem nagyon hígítható stb.) hozzá kell szokni, és gyakorolni kell. 

❌ Mivel a videókban én soha nem festek farostlemezre, nem ajánlom, hogy kezdésnek ezt válaszd. Ugyanis máshogy fog viselkedni a festék, mint, ahogy nekem a videófelvételen látszik. Ha ugyanazokat a feltételeket szeretnéd magadnak megteremteni, mint, ahogy én festem meg a képet, és ahogy a videóban látszik, akkor vásznat vagy papírt válassz ❗

🤔 Milyen méretben fess?

A 24×30 cm és 30×40 cm méreteket ajánlom, mert ez az, ami asztalra fektetve, döntés nélkül talán még átlátható. Azért mondom, hogy talán, mert a 30×40 méretnél már vannak fenntartásaim, azt már lehet, hogy asztali állványra állítanám. Viszont vannak olyan képek, ahol a különböző, apró részletek megnehezíthetik a dolgokat, és a 24×30 ilyenkor nagyon kicsinek bizonyul, szinte kivitelezhetetlen még haladók számára is. Ha élőben szeretnéd követni a festést, és nem felvételről festeni, akkor mindenképpen a kisebb méretet szerezd be, mert én a kamera jobb állása miatt mindig 24×30, A4-es, vagy néha még kisebb méretben is festek. Ha bőven van időd a festésre, felvételről nézed a videót, és nem élőben fested velem a képet, meg tudod állítani, visszatekerni, amikor csak akarod, legutolsósorban szeretsz bíbelődni is, és még azt is határozottan tudod magadról, hogy birkatürelmű vagy, akkor próbálkozhatsz a nagyobb méretekkel is 🙂

Indigó

+1 „JÓ HA VAN” ESZKÖZ

Hogyan kerül át az általam küldött sablon a festőalapra, ha nem tudsz rajzolni? Ez egy jó kérdés, és a válasz nagyon egyszerű. Bármilyen papírboltban kb. 50 Ft-ért kapható a jó régi indigó vagy szénpapír, általában A4-es méretben a Pelikán márkától. Az indigó kék nyomot hagy, a szénpapír feketét. A3-as mérethez kettőt, 40×50-es mérethez pedig négyet összeragasztok cellux-szal. Ha feszített vászonra, vagy papírra festesz, akkor az átmásolás megoldható csak a kinyomtatott papírral is. Hogyan? Nézd meg ezt a videót 👇 

Nem létfontosságú, de jó ha van és nem megterhelő beszerezni

Ez a MASZKOLÓSZALAG. Ha papírra festesz, ezzel tudod rögzíteni az asztalra, vagy rajztáblára, illetve egy szép fehér kerete lesz a festményednek. Magára a festményre is ragaszthatod kitakarás céljából így játszi könnyedséggel festhető a segítségével pl. a horizontvonal, háztömbök, egyenesek stb. Ha nem vagy rest formára tépkedni, vágni, akkor még bonyolultabb formák negatív festési technikája is nagyon egyszerű lesz vele. Ilyen videóm még nincs, de ami késik nem múlik 🙂

Eszközök, amik kellenek még, de biztos van a háztartásban
👇

egyéb eszközök az otthoni élményfestéshez

➡ Papírtörlő
➡ Rongy
➡ Víznek befőttes üveg, vagy bármilyen más edény
➡ Játszós ruha, ami nem baj ha festékes lesz

SZUPER EXTRA ESZKÖZÖK, HA A BÜDZSÉ HARMADSZOR IS ENGEDI

Az alábbi festőszerek nem kifejezetten fontosak a kezdő élményfestők első vásárlásánál, de ha van rá keret, nyugodtan beteheted a kosárba.
👇

✅👍 Mindig jól jön egy akril alapozó, amit “Gesso”-nak hívnak. Elviekben az előre feszített vászon, amit megvásárolsz le van alapozva, de sajnos nem mindig sikerül jól és profin. Ha a szupermarketes vásznakat veszed, azoknak mindig jól jön egy plusz réteg, de lustaságból én se nagyon szoktam ezeket lekenni 🙂 A Gesso egy előre bekevert alapozó, tehát csak meg kell venni, kinyitni, és felkenni. Valójában olyan mint egy fehér akrilfesték, de egy kicsit másabb az összetétele. Különböző száradási idővel rendelkezik, de max. 1 óra alatt azért meg szokott száradni. Ha valamelyik kép nem tetszik, nyugodtan alapozd le gessoval, és már festhető is a másik kép a vászonra 🙂

✅👍 Száradáslassító. Az akrilfesték legnagyobb előnye, egyben a legnagyobb hátránya is. Kezdőként sok baja gyűlik az embernek az idővel. Az akril technika viszonylag gyorsabb, lendületesebb festésmódot igényel. Ha úgy érzed, folyamatosan versenyt futsz az idővel, ami idegesít, és emiatt nem tudod a kívánt hatásokat kialakítani, mert egyszerűen megszárad a festék, mire odaérsz, akkor mindenképpen szerezd be. Pár cseppet hozzáadsz a festékedhez, és meghosszabbítja a száradási időt, így könnyebben tudsz harmonikus színátmeneteket létrehozni.

✅👍 Akril hígító médium. Ha az akrilfestéket folyékonyabbá szeretnéd varázsolni, víz helyett inkább kémiai okokból mindig jobb médiumot használni. Egyszerűen elmagyarázva, a festék mindig adott mennyiségű kötőanyagból (ragasztóból) és pigmentből (szín) áll. Ha az adott állagot vízzel hígítod, akkor mind a pigmentek, mind a kötőanyag felhígul, távolabb kerülnek egymástól, úszni fognak a vízben, ami sem pigment, sem nem ragasztó. A hígító médium viszont tartalmaz kötőanyagot, ragasztót, így a szín is megmarad élénk ragyogó változatában, és fel is ragad a vászonra, papírra, az utókornak is jobban fennmarad, tartósabb lesz 🙂

✅👍 Heavy body medium. Az előző médium ellentéte, tehát a festéket még sűrűbbé varázsolja, úgy, hogy az eredeti szín is megmarad. Impasto technikához, különböző divatos 3D-s képekhez érdemes használni. Ezeknek a képeknek, technikának az a lényege, hogy nagyon sok és vastag festékréteget hordasz fel a festmény felületére. Nem ritka, hogy egy kisebb dombormű is keletkezhet. 

✅👍 Akril lakk. Az elkészült képeket idővel mindenképp lakkozd le. Az akrilképek viszonylag tartósak, de a pornak nem állnak ellen, a lakk elsősorban ettől védi meg őket. A színek pedig még élénkebbinek tűnnek a lakkozás után, így egy teljesen más kép bontakozik ki a szemeid előtt. Általában 3 változatban kapható: matt, selyemfényű (azaz félfényes), és fényes. Kezdőknek a spray formátumot ajánlom, mert ecsettel lakkozni még gyakorlott festőknek is nagy rizikó 🙂 ugyanis mindenhová egyenletesen kell felhordani az anyagot. A spray verzióval ez sokkal könnyebben kivitelezhető. Az akrilképek a festékmennyiségtől függően száradnak. Ha nagyon sok festék van rajta (pl. az előzőekben említett impasto technikával készült) több hónap is lehet a teljes száradási idő. Az a legjobb, ha 2-3 hónappal az elkészülés után fogunk neki a lakkozásnak, ami előtt mindig portalanítani és zsírtalanítani kell a képet. A lehetőségekhez képest olyan helyen történjen a folyamat, ahol a legkevesebb por szálldogál a levegőbe, ugyanis a kép felülete is nedves lesz még egy ideig, amibe beleragadnak a porszemcsék. 

✅👍 Ecsetmosó. Sajnos ez egy vegyszer, ami nagyon büdös, belélegezni egyáltalán nem ajánlatos, az összes többi más festékhígítóhoz hasonlóan. Elkerülhető azzal az egyszerű taktikai lépéssel, hogy megpróbálod az ecseteidet rendesen karbantartani, és tökéletesen, megfelelő időben kimosni belőlük a festéket 🙂 de természetesen hasznos, ha van ilyened otthon. Főleg, ha már sokat festegetsz.

✅👍 Paletta. Kezdőként egyáltalán nem fontos beszerezni, mert használhatsz otthoni papírtányért, műanyagtányért, kerámiatányért, füzetalátétet, körülbelül bármit. Akkor van értelme a klasszikus lyukas palettát beszerezni, ha már állva, és giga képeket festesz 🙂

✅👍 Állvány. Elsősorban nagyobb méretű képeknél hasznos. Akkor, amikor közelről már nem látod át az egész képet, és fontos, hogy az összhatás miatt “hátralépj”, és így ne horizontális síkban, hanem függőlegesen fogadd be a képet. Az A3-as méretet asztali állványról, ülve is festheted, de a 40×50-es méretnél nagyobb képeket pedig rendes nagy műtermi állványon, állva érdemes festeni. Amennyiben a kisebb méretű képeket is egy kicsit döntve szeretnéd látni, tegyél a rajztáblád alá vaskos könyveket 🙂 

✅👍 Sketchbook (vázlatfüzet), ahová mindenféle rizikó nélkül, bármilyen vizuális ötletedet lefirkálhatod, megörökítheted.

ENNYI LENNE 🙂 REMÉLEM HASZNOS VOLT! JÓ VÁSÁRLÁST ÉS FESTEGETÉST 🙂